Út a tökéletes Airbnb-s lakáshoz 1. rész

hirdetesek.jpgSokat foglalkoztam már azzal a kérdéssel, hogy milyen alapvető személyiségi jegyekkel érdemes rendelkeznünk, ha rövidtávú lakáskiadásba szeretnénk kezdeni, készítettem egy kalkulátort is, aminek segítségével mindenki kiszámolhatja, egyáltalán megéri-e belevágni ebbe az egészbe, és számtalan hasznos tanáccsal próbálom rendszeresen ellátni a házigazdákat is. Arról eddig csak az elméleti előadásokon beszéltünk tüzetesebben, hogy milyen is az ideális ingatlan a rövidtávú lakáskiadáshoz.

Viszont sokan még csak most morfondíroznak az első “Airbnb-s lakás” megvásárlásán, ebben a bejegyzésben nekik szeretnék néhány hasznos tippel szolgálni.

Azt előre leszögezem, hogy rengeteg tényezőn múlik, hogy valóban sikeres lesz-e a rövidtávú lakáskiadásod. Az, hogy beleteszel apait, anyait, és a legtöbbet hozod ki magadból és a lakásból, bármilyen közhelyesen is hangzik, de alapvető követelmény. Ennél sokkal több, sok esetben tőled teljesen független tényezők is közre játszhatnak, és bármennyire is szeretnéd jól csinálni, egyszerűen nem fog összejönni a dolog.

Több év tapasztalata a város különböző pontjain található lakásokkal, rengeteg házigazdával való beszélgetés, vendégek kimenekítésében való segítség (igen, jól olvastad), házigazdáknak vendéggel szembeni asszisztálásban volt részem, és a listához biztosan minden tapasztaltabb szállásadó hozzá tudna tenni még jó párat. Félreértés ne essék, senki kedvét nem szeretném elvenni, de tényleg nem árt, ha felkészülten indulunk neki a nagy kalandnak.

Szóval, ha megérett bennünk a döntés, hogy lakást vegyünk és szállásadók legyünk, először is érdemes megtalálni azt a környéket, ahol “megengedhetjük” magunknak az ingatlan vásárlását. Bár én mindenkinek nyomatékosan ajánlom, hogy a lakhelyéhez közeli ingatlan megvásárlásában gondolkozzon, ezt sajnos nem biztos, hogy mindenki megengedheti magának. Ha online keresgélünk, érdemes az Otthontérképet böngésznünk, mivel ha a térképes ingatlankeresőjük segítségét igénybe vesszük, és megfelelően állítjuk be a keresési preferenciákat, a térképrészlet csak a számunkra releváns eladó ingatlanokat fogja listázni. Így átláthatóbban tudjuk tanulmányozni az adatokat, mely nagy mértékben megkönnyíti a keresést, arról nem is beszélve, hogy a rendszerben kifejezetten figyelnek arra, hogy ne legyenek duplikációk, azaz ugyanazt a lakást ne találjuk meg harmincöt különböző módon az oldalon.

otthonterkep4.jpg

(KLIKK a képre: Nem csak a négyzetméterárakat, de az elmúlt évek árváltozásait, kerületi átlagárakat is tanulmányozhatjuk.)

Ahogyan említettem, én mindig azt szorgalmazom, hogy minél közelebb a lakhelyünkhöz vásároljunk ingatlant, amit utána szálláshelyként üzemeltethetünk, hiszen 2-3 naponta vendégeket kell ki-be engednünk, takarítást, mosást intézni, valamint egyéb háztartási cikkekkel ellátni a lakást, magyarul wc papírt, tisztítószereket, frissen mosott ágyneműket és törölközőket kell ide-oda cipelnünk. (Ennek természetesen alapfeltétele, hogy turisztikailag eleve vonzó lakhelyünk legyen.) Tapasztalatból mondom, ha a lakás a város messzebbi pontján, vagy számunkra rosszul megközelíthető helyen van, akkor hosszú távon roppant fárasztó és megerőltető tud lenni az ingázás. Éppen ezért első körben érdemes céltudatosan keresni, akár utcanévre vagy pontos házszámra is kereshetünk, de hirdetésfigyelőt is beállíthatunk a saját paramétereinkre, és a rendszer azonnal értesít, ha új ingatlan válik eladóvá.

otthonterkep3.jpg

(Otthontérkép: pontos címre, házszámra, vagy környékre tudjuk szűkíteni a keresési feltételeinket.)

Persze nem biztos, hogy mindenki olyan szerencsés helyzetben van, hogy abban az épületben ahol eleve lakik, vagy a közeli utcákban talál rá az áhított ingatlanra, így lehet hogy kicsit “messzebb vizekre kell eveznünk”. Ráadásul Budapesten nem csak kerületenként, de akár utcánként is meglepetések várhatnánk ránk, ha nem ismerjük kellőképpen a környéket.

Épp ezért nagyon fontos, hogy mindennel tisztában legyünk, hogy a környék pontosan mit tartogat számunkra, és nem utolsó sorban a nálunk megszálló turisták számára. Az eladó ingatlanok adatlapjait érdemes jobban megvizsgálni, mert sok hasznos információt megtudhatunk a közelben lévő szolgáltatásokról, amik akár hívószavakként is szerepelhetnek a szállásunk hirdetési szövegében.

otthonterkep2.jpg

(Az ingatlan adatlapján megtalálhatjuk azokat a szolgáltatásokat a környéken, amiktől még vonzóbb lehet a kiadó lakásunk.)

Ugyancsak fontos szempont, hogy a környék, ahol ingatlant vásárolunk, harmonizáljon a lakás későbbi kialakításával/funkciójával, és persze mi is örömünket leljünk abban a célközönségben, akiket elérünk vele. Mire gondolok? Nos, a bulinegyed kellős közepén valószínűleg a fiatal, hétvégékre érkező, bulizni vágyó vendégek lehetnek a célcsoportunk, míg egy zöldövezeti környéket a családosok, a reptérhez közeli szállást pedig az átutazók igényei szerint érdemes kialakítani.

Csak ismételni tudom magam: tartsunk egy kis önismeretet, és gondoljunk át, kik azok a “vendég-típusok”, akikkel szívesen kommunikálunk, és kik azok, akiket inkább elkerülnénk, és ehhez megfelelően döntsünk a környék kiválasztásában, a lakás esetleges átalakításán és berendezésén.

És ezek még mindig csak kezdeti lépések, magáról a megfelelő épületről, elhelyezkedésről, szomszédokról, valós veszélyekről még nem is beszéltem. Attól még, hogy megtaláljuk az ideális ingatlant, számos olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, amikre a legtöbb ember nem is gondol, és én is csak a több éves tapasztalat után tudom megfogalmazni, hogy mikre is kell még igazán odafigyelni. Mindezeket a következő bejegyzésben taglalom majd.

FOLYTATÁS:

ÚT A TÖKÉLETES AIRBNB-S LAKÁSHOZ 2. RÉSZ

ÚT A TÖKÉLETES AIRBNB-S LAKÁSHOZ 3. RÉSZ

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal!

Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz!

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk.

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV (BÉRLŐK, ALBÉRLŐK A LAKÁSBAN):

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés

 Comments are closed.