Szállásadó vagy!

swan.jpgFigyelem, ez a bejegyzés 2015-ben íródott, próbáljuk frissen tartani az aktuális változásokkal! Nem mindig sikerül! :)

Pár hete egy kedves ismerősöm felhívott, és ahogyan ez lenni szokott, megkérdezte, megadhatja-e a számom egy barátjának, aki szeretné külföldi turistáknak kiadni a budai lakását. Mondtam, persze, hívjon csak fel. Fel is hívott, és rögtön a lényegre tért, miszerint szeretne lakásszállodát csinálni a lakásából. Mondtam, hogy a legjobb helyen jár, és szívesen segítek neki, de első körben kell szereznie egy engedélyt (be kell jelentenie a tevékenységet) az önkormányzattól szálláshely szolgáltatásra. A válasz erre az volt, hogy nem, ő nem szálláshelyet szeretne, hanem lakásszállodát. Ismét elmondtam neki, hogy hívhatjuk bárhogyan, ha magánszemélyként Airbnb-n szeretné kiadni a lakását, akkor bizony neki szálláshely szolgáltatóvá kell válnia. Jó néhány perc csak azzal telt el, hogy ezt a részt tisztába tettük, és utána rátérhettünk a további témák átbeszélésére.

Ekkor persze már javában szerveztük az előadást, és állítottuk össze azokat a témákat, amik megkerülhetetlenek mind kezdők, mind haladók számára. Viszont ez után a telefonbeszélgetés után tudatosult bennem igazán, hogy ahogyan évekkel ezelőtt én sem tudtam, mi fán terem a rövidtávú lakáskiadás adminisztrációs része, ugyanúgy nagyon sokan az alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában. Az előadásra éppen ezért úgy állítottuk össze az anyagainkat, hogy teljesen az alapoktól kezdjük, és legrosszabb esetben, ha valaki már előrehaladottabb állapotban van az adózás és adminisztráció útvesztőjében, akkor kaphasson néhány megerősítést, hogy mégis jól csinálja, amit csinál, vagy akár idejében észbe kaphasson, hogy érdemes lenne itt-ott korrigálnia.

Majd elérkezett az előadás ideje, a résztvevők nagyon vegyesek voltak, volt aki még csak gondolati szinten foglalkozik a kiadással, és valóban volt olyan is, aki csak megerősítés miatt jött, hogy tényleg mindent a nagykönyv szerint csinál-e. Rengeteg témát érintettünk, és jó volt látni, ahogyan áll össze a kép sok-sok ember fejében, a megannyi kérdés pedig szép lassan megválaszolásra kerül.

majus3.jpg

Aztán volt egy pillanat, amikor éppen az online pénztárgépet kiváltó, ügyfélkapun havonta beküldendő jelentés részleteiben merültünk el. (2021-ben ez megszűnt!) Én az első sorban ültem, és kíváncsiságból hátrafordultam, hogy a jelen levők arckifejezését megnézzem, és talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy sokak arcára a teljes kétségbeesés és pánik ült ki, néhányan azt is hangoztatták, hogy akkor inkább az egészbe bele sem kezdenek. Azt gondolom, mi ennek eldöntésében sajnos nem tudunk segíteni, ezt mindenkinek maga kell tudnia mire van energiája és ideje, a kezdeti lépések előtti lépésekről is hosszasan elmélkedtem korábban.

ifa_bevallas5.jpgViszont ha mégis úgy döntesz, hogy belevágsz, akkor nem árt az alábbi fogalmakkal tisztában lenned, miszerint akár tetszik a megfogalmazás, akár nem, de szálláshely szolgáltató leszel. (2019 nyara óta nagy valószínűséggel neked is magánszálláshely lett a “besorolásod”!) Szükséged lesz (egyéni) adószámra, önkormányzati engedélyre (bejelentésre), (az engedélykiadásának feltétele az elmúlt 1-2 évben számos – elsősorban budapesti – önkormányzatnál megváltozott, érdemes a helyi önkormányzattal felvenni a kapcsolatot, hogy pontosan mi a feltétele az engedély kiadásának), az ingatlannak meg kell felelnie bizonyos NNK (korábbi ÁNTSZ) előírásoknak, minden vendégednek számlát kell kiállítanod (nem, nem az Airbnb-nek, hanem a vendégnek!), ha szerencsés vagy, akkor különböző adózási formák közül választhatsz (de nem kedved szerint, hanem bizonyos feltételeknek megfelelve), negyedévente adóelőleget kell fizetned a NAV-nak, vendégkönyvet (de legalább vendég-nyilvántartást) kell vezetned, minden hónapban idegenforgalmi adót kell fizetned, melynek havi adminisztrációja is van, évente egyszer pedig az önkormányzaton keresztül a KSH felé le kell jelentened az előző évi vendégforgalmad. (Ez ha minden igaz, 2023-ben megszűnik!) Ha nem szeretnél online pénztárgépet vásárolni, havonta le kell jelentened a készpénzes számláidat a NAV felé a PTGSZLAH nevű formanyomtatványon (2021-ben ez megszűnt.), amihez érdemes rendelkezned ügyfélkapuval. Ha külföldi szállásközvetítő oldalakon keresztül kapod a foglalásaid, akkor havonta ÁFA bevallást kell készítened a szolgáltatási díj (jutalék) ÁFA-ja után, ehhez kell EU adószám, és érdemes MNB árfolyamot rögzíteni a NAV-nál, (igen, akkor is kell havi ÁFA bevallás, ha KATA-s vagy, vagy egyéni adószámmal rendelkező alanyi áfa-mentes magányszemély vagy). Nyilvántartást kell vezetned a szigorú számadású nyomtatványokról, a bevételeidről, a szállásfoglalásaidról, a be-és kimenő számláidról. 2019 nyara óta nagy valószínűséggel egyéb szálláshely helyett már magánszálláshely lettél, amit jelezned kell(ett) a helyi önkormányzatnál is. 2019 novembere óta mindenképpen regisztrálnod kellett a szálláshelyed az NTAK oldalán, vezetned kell a Vendégem.hu oldalt, ami napi adatokat jelent le a vendégeidről. Lett egy 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás is, amit a vírushelyzet miatt 2020. december 31-ig nem kellett megfizetni, de utána ezzel is számolnod kell, és ennek bevallásában is vannak csavarok, vannak helyzetek amikor havonta kell bevallanod, van, amikor csak a következő év februárjában. Az IFA, jutalék ÁFA, TFH bevallása/befizetése mind-mind más dátumú MNB árfolyamokon történik. Minden foglalást regisztrálni kell a Vendégem.hu alkalmazásban, valamint 2021 szeptembere óta az érkezés napján minden vendég okmányát (személyi igazolvány VAGY útlevél VAGY jogosítvány) be kell szkennelni okostelefonnal a Vendégem alkalmazás segítségével.

Ezek az alapok, és egy esetleges ellenőrzés során ezeket kérni is fogják tőled, hogy mutasd be.

MERT SZÁLLÁSADÓ VAGY.

Ha hasznosnak tartottad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket, de annak is nagyon örülök, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal!

Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz!

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk.

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV (BÉRLŐK, ALBÉRLŐK A LAKÁSBAN):

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés 

Comments are closed.