Itt a táblázat a havi áfa-bevalláshoz!

Az idei év sokkoló híre minden házigazda számára, hogy amennyiben olyan külföldi oldalakon hirdeti szálláshelyét, melyek Magyarországon nem rendelkeznek áfa-regisztrációval (mint az Airbnb vagy a Booking.com), akkor nem csak hogy EU adószámra van szüksége, hanem a jutalékok után áfát kell felszámítani, melyről két bevallást is el kell készíteni az ÁNYK programban, és ügyfélkapun keresztül be kell nyújtani a NAV felé, illetve a bevallott áfa összegét is be kell fizetni. Ez a szabály vonatkozik azokra is, akik alanyi áfa mentességet élveznek. Nekik havonta kell a bevallást benyújtaniuk és az áfát befizetniük, mégpedig a következő hó 20-ig. Azok számára pedig, akik eleve áfa-körösök, az áfa bevallásuk gyakoriságához igazodik a határidő, de legalább negyedévente be kell adniuk a bevallásokat (bár amennyiben jogosultak rá, a felszámított áfát ezek az adóalanyok levonásba is helyezhetik).

Na most nagy valószínűséggel egy bekezdésen belül több olyan kifejezéssel is találkoztál, amiről lehet, hogy azt sem tudod, hogy eszik-e vagy isszák, és titkon abban reménykedsz, hogy valahogy meg tudod úszni a végeláthatatlannak tűnő adminisztrációt. Sajnos egyelőre rossz hírünk van, kértünk hivatalos állásfoglalást a NAV-tól is, és válaszlevelükben pontosan arról biztosítottak minket, hogy akkor járunk el helyesen, ha úgy cselekszünk, ahogyan ezeket már korábbi bejegyzésünkben is pontról pontra megírtuk.

Viszont, hogy egy kicsit csillapítsuk a kedélyeket, adószakértőnk, Kis-Vén Valéria készített egy sablon táblázatot, aminek a menet közbeni szorgos töltögetésével rengeteg bosszúságtól és időpocsékolástól kímélhetjük meg magunkat.

Összesítő havi Áfa-bevalláshoz – az oldal alján tudod kérni magadnak!

Amennyire csak lehetséges, megpróbáljuk minél érthetőbben, egy házigazda szempontjából megírni a tennivalókat.

TENNIVALÓK AZ AIRBNB-N FOGLALT SZÁLLÁSDÍJ JUTALÉK BEVALLÁSA ESETÉN:

Az első lépés, amit tenned kell, hogy mindenképpen szükséged van egy EU adószámra. Amikor ennek birtokában vagy, akkor be kell regisztrálnod az Airbnb admin felületén ezt az adószámot.

Figyelem! Amennyiben több lakás van egy profil alá regisztrálva, és azoknak külön-külön üzemeltetőjük van, a rendszer sajnos akkor is csak egy EU adószámot enged regisztrálni, szóval jelenleg az összes havi Áfa bevallást ez az egy személy tudja majd adminisztrálni a NAV felé is, tehát magát a táblázatot a profilod (ugyanazon egy regisztrált EU adószám) alatt regisztrált összes szálláshely foglalásai utáni jutalék után kell vezetned! (Ezt a problémát jelentettük az Airbnb felé is, amint hírünk lesz ezzel kapcsolatban, jelezni fogjuk nektek is!)

Onnantól kezdve, hogy az EU adószámod be van regisztrálva a rendszerbe (ez sokszor 1-2 napig is eltarthat, szóval türelem!), ETTŐL A PILLANATTÓL kezdve az összes jövőbeni foglalásaidra vonatkozóan NEM LESZ ÁFA felszámolva a foglalásaid végösszege utáni jutalékokra, azaz az admin felületen az eddigi Áfa-val terhelt jutalék számlának éppen nem nevezhető dokumentumon nulla ÁFA fog megjelenni, és ahogyan a képen is látható, már a beregisztrált és a rendszer által jóváhagyott EU adószám is fel van tüntetve:

 

Ez ismételten magyarázatra szorul, mert rengetegen keresnek meg bennünket ezzel kapcsolatban. Tehát, ha mondjuk januárban (vagy bármikor az EU adószámod rendszeren belüli jóváhagyása előtti percig) valaki lefoglalta a lakásodat október 1-4 között, és akkor még nem volt a rendszerben regisztrálva az adószámod, akkor arra a foglalásra FEL LESZ SZÁMOLVA AZ ÁFA a jutalék után, és nem kell bevallanod, az Airbnb megteszi helyetted – csak sajnos ez így nem szabályos, de legalább az ÁFA be van fizetve a jutalék után. Ezek után mondjuk szeptember 12-én beregisztráltad az EU adószámod az Airbnb admin felületén, szeptember 15-én a rendszer jóváhagyta a regisztrációdat, és kapsz egy foglalást másnap mondjuk szeptember 25-29 közötti időszakra, erre a foglalásra már NEM FOGJA FELSZÁMOLNI AZ ÁFA-t a rendszer a jutalék után, tehát ezt be kell vallanod a következő hónap 20-ig! Ez esetben az EU-s adószámod is megjelenik a jutalékszámlán. Mindig annak a személynek a neve alatt kell benyújtani az áfa bevallásokat, amely nevére és közösségi adószámára kiállította az Airbnb a jutalékszámlát.

És ez még nem minden! Mivel az Airbnb-nél minden egyes foglalás után azonnal generálódik egy „jutalékszámla”, így a bevallás szempontjából neked az számít, hogy mikor ÉRKEZETT a foglalás, milyen dátum szerepel a jutalékszámlán. Tapasztalatból mondom, hogy ha nem vezeted azonnal egy táblázatban, akkor a bevallás előtt meg fogsz bolondulni, mivel az Airbnb admin felület  viszont érkezés szerint fogja sorba tenni neked a vendégeket, és akkor egyesével bogozhatod ki, hogy mikor is történt a foglalás, és ha mondjuk valaki decemberben érkezik, de szeptemberben foglalt, akkor azt neked a szeptember hóra vonatkozó áfa bevallásaidban kell feltüntetned október 20-ig!

Ez csak az Airbnb-s foglalásokra vonatkozik, mivel a Booking.com-os foglalásoknál, bár a rendszer minden foglalás után megjeleníti neked a jutalék mértékét, a valós jutalékszámla mindig a következő hónap elején lesz kiállítva, és a számla kiállításának napja szerinti hónapra vonatkozó áfa bevallásokban kell feltüntetni ezt az összeget és számolni rá az áfát!

Éppen emiatt tehát:

TENNIVALÓK A BOOKING.COM-ON FOGLALT SZÁLLÁSDÍJ JUTALÉK BEVALLÁSA ESETÉN:

A Booking.com felületen hirdetők a megigényelt EU-s adószámot e-mailen küldik be a Booking-nak. Ők regisztrálják és visszajelzik, hogy sikerült (jó esetben). Ezt követően figyeled, hogy melyik havi számla lesz az, amelyen már rajta lesz az EU-s adószámod, mert arra a hónapra vonatkozóan kell először beadnod az áfa bevallásokat. Itt könnyebb a dolgod, mert nem kell folyamatosan követned a foglalásokat, hanem csak a jutalékszámlán kell ellenőrizned, hogy rajta van-e az EU-s adószámod.

Ezt követően a korábbi blogbejegyzésben leírt módon számítod ki az áfát az ott leírt árfolyam alkalmazásával. (Ne tévesszen meg senkit, hogy a Booking átváltja a jutalékot forintra! Az nem feltétlenül az az árfolyam, amit neked használnod kell, ezért kérünk, olvasd el a korábbi blogbejegyzésünket ezzel kapcsolatban!)

NEM MINDEGY AZ ÁRFOLYAM SEM!

Az árfolyamokkal kapcsolatban néhány dolgot tisztázzunk, ugyanis a fent leírtakon kívül erre is nagyon fontos odafigyelni: tévhit, hogy MNB árfolyamot alkalmazhatsz automatikusan! Áfa szempontjából sajnos nem! Alapvetően egy devizás számla forintra történő átszámításakor kereskedelmi banki deviza eladási árfolyamot szabad használni áfa szempontjából. Amennyiben a NAV-hoz bejelented, akkor választhatod az MNB árfolyamot (vagy az Európai Központi Bank árfolyamait), de ha nincs bejelentve, nem teheted meg! A bejelentés pedig nem mehet visszamenőleg, mindig csak a bejelentés napjától lehet erre az árfolyamra áttérni! Úgyhogy nagyon fontos, hogy ennek tudatában legyél, mert különben rosszul fogod számolni az áfádat (és így az alanyi adómentes értékhatárt sem biztos, hogy jól el fogod „találni”). Azért is érdemes bejelenteni az MNB árfolyam alkalmazását, mert az MNB-nek csak középárfolyama van, ami köztudott, hogy egy banki eladási árfolyamnál jóval alacsonyabb. Így átszámítva az áfád is kevesebb lesz, sőt egy év távlatában épp lehet, hogy emiatt nem fogod elérni az alanyi mentes értékhatárt (sok kicsi sokra megy). Másrészt azért is érdemes bejelenteni, mert a többi jogszabály (pl. a KATA bevétel átszámítása vagy épp az szja szempontjából a bevétel meghatározása valamint a cégeknél a könyvelésre vonatkozó számviteli törvény) alapvetően MNB árfolyamot használ, így nem kell több helyről előhalászni az árfolyamokat, hanem csak felmész az MNB honlapjára és letöltöd a táblázatot, így időt – és adót is – spórolsz.

Tehát, amit mi javaslunk az az, hogy készíts egy excel táblázatot, vagy ennek a posztnak az alján add meg a neved és emailcímed, és kiküldjük neked e-mailben az általunk javasolt, előre megszerkesztett sablon táblázatot. Amint ez a táblázat megvan, akkor minden alkalommal, amikor érkezik egy foglalás az Airbnb-n, vedd a fáradságot, nyisd meg a táblázatot, és töltsd ki az adatokat. Ha ezt tényleg precízen vezeted, akkor a bevallás utána már majdnem gyerekjáték lesz.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket az oldal alján, de annak is nagyon örülünk, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal!

Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz!

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk.

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV:

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés

Az ingyenes Áfa-jutalék kalkulátorért kérjük, add meg az alábbi adatokat, és a rendszer automatikusan elküldi neked e-mailben a táblázatot:

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Pontos, teljes neved*
E-mail címed (biztosan jól írtad be?)*
Segítsd munkánkat! Hogyan találtál ránk? Több választ is megadhatsz: CTRL + Klikk!*


 

Post Tagged with ,
Comments are closed.