Alanyi áfamentesség 2019-től: 12 millió ft

Az Országgyűlés elfogadta az ún. „őszi adócsomagot”. Ezzel kapcsolatban szeretnénk tájékoztatni benneteket, hogy az általános forgalmi adó alanyi mentes értékhatára 2019-től 12 millió Ft-ra emelkedik.

Kis-Vén Valéria okleveles adószakértő, mérlegképes könyvelő összefoglalója:

Alanyi mentességet 2019. évre az az adóalany választhatja, ha 2018. évben az összes termékértékesítése és szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték forintban kifejezett összege

  • sem a 2018. naptári évben ténylegesen,
  • sem a 2019. naptári évben ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen

nem haladja meg a 12 millió Ft-ot.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha 2018-ban átlépted a 8 milliós áfamentes értékhatárt, ám nem érted el a 12 millió Ft-ot, akkor az alanyi mentesség választható 2019. évre!
Fontos tudni, hogy:

  • az értékhatár számításánál áfa tekintetében a kiszámlázott, már teljesült termékértékesítéseket és szolgáltatásnyújtásokat kell figyelembe venni, függetlenül attól, hogy azok pénzügyi rendezése megtörtént-e vagy sem! (Tehát nem a pénzmozgás, hanem a tényleges teljesítés dátuma számít áfa szempontjából! Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy mind a személyi jövedelemadó, mind pedig a KATA tekintetében a pénzmozgás dátuma szerint kell a bevételeket az adott naptári évre vonatkozóan összesíteni, így a két számítás módja és végösszege bizonyos adóalanyoknál eltérhet!)
  • a devizában kiszámlázott tételeket fő szabályként a teljesítés napján érvényes banki deviza eladási árfolyamon kell forintra átváltani. Amennyiben viszont az adóalany választotta az MNB vagy az EKB bank árfolyamának alkalmazását (az ügyfélkapu eBEV szolgáltatásai között letölthető törzsadatok között tudja mindenki ezt ellenőrizni), abban az esetben az MNB vagy EKB árfolyamon kell a devizás tételeket forintra átváltani.
  • aki 2018-ban alanyi mentes volt és nem lépte át a rá vonatkozó alanyi mentes értékhatárt, annak nem kell újra választania 2019-re az alanyi áfamentességet.

A 2019. évre vonatkozó alanyi mentesség választását 2018. december 31-ig kell az adóhatóság felé változás-bejelentő nyomtatványon bejelenteni (2018-ban ez magánszemélyeknél a 18T101, egyéni vállalkozóknál a 18T101E, egyéb gazdálkodó szervezeteknél a 18T201T és 18T201 számú nyomtatványt jelenti.)

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, kérlek nyomj egy Tetsziket az oldal alján, de annak is nagyon örülünk, ha megosztod az ismerőseiddel, barátaiddal!

Kövess a Facebookon is, ahol kommentelni is tudsz!

Ne a büntetésekre költsd a bevételed, itt vagyunk és segítünk.

TALÁLKOZZ VELÜNK SZEMÉLYESEN KÉPZÉSEINKEN!

RÖVIDTÁV (AIRBNB, BOOKING ÉS TÁRSAIK):

Rövidtávú lakáskiadás előadás tematika és jelentkezés

Rövidtávú lakáskiadás gyakorlati tréning

HOSSZÚTÁV:

Hosszútávú lakásbérbeadás előadás tematika és jelentkezés

Comments are closed.